Anchete de teren în instituţii şi organizaţii. Metode şi experienţe de cercetare, vol. 1
de MIHAI DINU GHEORGHIU, MIHAELA CIOBANU GRASU, ANDREEA ȚUŢU (EDS.),
Cartea reuneşte caracteristicile unui manual de metode calitative în ştiinţele socio-umane şi pe cele ale unei antologii de studii exemplare aplicate asupra unor instituţii şi organizaţii caracteristice societăţii româneşti contemporane: organizaţii economice şi organizaţii caritative (tip ONG), instituţii sociale (spitale, servicii de protecţie) sau de cult (biserici, comunităţi religioase).
Format 14,8 x 20,5 cm, 310 p., Seria ANCHETE DE TEREN
De la candidatul ideal la angajatul model. Valori personale şi performanţe profesionale la locul de muncă
de ANDREEA ŢUŢU
Cartea de faţă tratează o tematică aproape deloc explorată în context românesc: influenţa valorilor personale asupra performanţei la locul de muncă şi în directă legătură cu competenţele profesionale. Problematica reuşitei şi performanţei profesionale constituie unul din domeniile cele mai controversate ale psihologiei organizaţionale. Cartea oferă o radiografie a practicilor organizaţionale curente referitoare la evaluarea performanţei la locul de muncă şi construieşte un profil valoric al angajatului român.
Format 14,8 x 20,5 cm, 260 p., Seria ANCHETE DE TEREN
Educaţia familială şi educaţia şcolară între continuitate şi schimbare
de MARIA ALEXANDRESCU
Raporturile dintre educaţie şi socializare (modul de interiorizare a educaţiei), dintre şcoală şi familie ca instituţii sociale, principalele frontiere sociale care le traversează, precum şi rolul care revine diferitelor specii de capital (economic, social, cultural, simbolic) în structurarea acestor raporturi se află în centrul acestui studiu. Datele empirice au fost obţinute printr-o cercetare efectuată la Iaşi şi în regiunea pariziană, propunînd elemente de comparaţie între modalităţile şi strategiile de adaptare la instituţia şcolară ale familiilor aflate în România şi ale unor familii române emigrate în Franţa.
Format 14,8 x 20,5 cm, 300 p., Seria ANCHETE DE TEREN
Ideologia operetei şi modernitatea vieneză
de MORITZ CSAKY
Traducere de CRISTINA SPINEI
Moritz Csáky în cartea sa (apărută în 1988) despre modernitatea vieneză reconstituie funcţia şi sensul operetelor vieneze, în contextul situaţiei socio-istorice contemporane. El interpretează operetele, mai ales Die Fledermaus, The Merry Widow and The Gypsy Baron (Liliacul, Văduva veselă şi Baronul ţiganilor), ca reflectând problemele politice, sociale şi etnice ale Monarhiei Austro-ungare. El dezvăluie, luând în calcul acest context social, sensul operetelor pentru publicul contemporan, sentimentul Weltanschauung pe care acestea îl exprimă, precum şi decăderea lor odată cu dispariţia acestui context.
Format 14,8×21, 300 p.
Impactul executării pedepsei asupra foştilor condamnaţi
de DIANA NECULAU NASTASĂ
Lucrarea de faţă reuneşte rezultatele mai multor studii asupra unei populaţii vulnerabile şi a fenomenului complex de reintegrare socială post-penală a acesteia. Dezbaterile ce însoţesc adoptarea unui nou Cod Penal român demonstrează actualitatea temei abordate, precum şi necesitatea de a ţine seama de tendinţele europene şi mondiale în materie penală şi de modificările substanţiale intervenite în filosofia reintegrării sociale a foştilor condamnaţi.
Format 14,8 x 20,5 cm, 230 p., Seria ANCHETE DE TEREN
Inserţia tinerilor pe piaţa muncii. De la opinia publică la reprezentările sociale
de ADRIAN NETEDU
Printre problemele tinerei generaţii (15-24 de ani), inserţia de piaţa muncii este una dintre cele mai sensibile. În analizele statistice europene tinerii sunt prezentaţi ca fiind cei mai expuşi la sărăcie, excludere socială şi discriminare pe piaţa forţei de muncă. Volumul prezintă rezultatele unor cercetări recente din România cu privire la angajabilitatea tinerilor, cu un accent deosebit pe tinerii absolvenţi de studii superioare.
Format 14,8×21, 250 p.
Îmblînzirea motanului Cheshire sau despre potenţialul formator al anxietăţii
de OANA OLARIU
Cartea prezintă rezultatele unei cercetări întreprinse în instituţii specializate în îngrijiri paliative destinate persoanelor aflate la sfîrşitul parcursului de viaţă, combinînd perspectiva anchetei de teren cu analiza psihologică.
Format 14,8 x 20,5 cm, 220 p., Seria ANCHETE DE TEREN
Organizarea socială şi antropologia dezvoltării
de MICHAEL CERNEA
Traducere de DANIELA CONSTANTIN
„Trecerea în revistă a educaţiei şi carierei profesionale şi academice a d-lui Michael Cernea relevă o personalitate proeminentă a cercetării şi practicii programelor de dezvoltare. […] Idealul antebelic al altui mare sociolog român, Dimitrie Gusti, şi conceptele sale Sociologia Cogitans şi Sociologia Militans au dobândit drept la existenţă şi o largă consacrare internaţională prin opera lui Michael Cernea.” (prof.univ.dr Vasile Işan)
Format 14,8×20,5 cm, 300 p.
Parentalitatea. Pertinenţa şi derivele unui concept
de CATHERINE SELLENET
TRADUCERE DE ELENA CUVINCIUC
Termenul de parentalitate scoate la lumină anumite mize teoretice, dar şi practice care vor trebui reperate. Lucrarea vine în întâmpinarea practicienilor şi a specialiştilor care fac uz de această noţiune pentru a-şi legitima acţiunile. Reţelele de sprijinire a parentalităţii, structurile de mediere familială, centrele pentru părinţi au proliferat, pe baza unor logici diferite. Domeniul protecţiei copilului a integrat de asemenea cerinţa de sprijinire a parentalităţii în organizarea structurilor de primire a copilului. Însă această apropriere a termenului este de suprafaţă sau a modificat înseşi tehnicile de supleanţă? Este o întrebare care merită pusă. In prezent, are loc o alunecare a parentalităţii spre „bunele practici” parentale, o nouă versiune a unui concept ce poate fi, fără îndoială, vectorul practicilor normative şi chiar de siguranţă publică.
Format 14,8×20,5 cm, 180 p.
Noul spirit al capitalismului / Le nouvel esprit du capitalisme
de LUC BOLTANSKI ET EVE CHIAPELLO
TRADUCERE DE MIHAI UNGUREAN
O carte fundamentală care anunţă din titlu repunerea în discuţie a faimoasei opere a lui Max Weber şi care se înscrie în continuarea sociologiei comprehensive şi a interacţionismului simbolic, dar şi a sociologiei inovaţiei economice. Descrie modul în care capitalismul a abandonat fordismul în favoarea unui mod de organizare în reţea, la originea unei mai mari libertăţi în muncă, dar şi a unei precarităţi sporite, ca şi a unei aserviri spre profitul întreprinderii. Cartea, apărută pentru prima dată în 1999, a fost considerată de revista Sciences Humaines, printre cele 20 de cărţi care au schimbat viziunea asupra lumii în ultimele decenii.
Format 14,8 x 20,5 cm, 420 p., Seria TEXTE FUNDAMENTALE
Dependenţa. Schiţa unui portret al dependentului / La Dépendance. Esquisse pour un portrait du dépendant
de ALBERT MEMMI
TRADUCERE DE MIHAI UNGUREAN
Albert Memmi este un autor bine cunoscut pentru eseurile sale sociologice, mai cu seamă pentru o suită de portrete făcute „minorităţilor” (evreii, negrii, femeile, colonizaţii) şi pentru studiile consacrate raporturilor de dominaţie şi supunere (Portrait du colonisé, L’Homme dominé, Le Racisme, La Dépendance). Eseul consacrat Dependenţei (publicat pentru prima dată în 1979, republicat de mai multe ori ulterior) este la intersecţia acestor teme, comparînd diferitele forme de dependenţă proprii societăţii moderne.
Format 14,8 x 20,5 cm, 320 p., Seria TEXTE FUNDAMENTALE
Sociologia profesiilor / La Sociologie des Professions
de FLORENT CHAMPY
TRADUCERE DE AURELIA STOICA
Traducerea acestui remarcabil manual de sociologia profesiilor va veni în sprijinul masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi al profesorilor şi cercetătorilor care studiază diferitele dimensiuni sociale ale profesiilor şi meseriilor cunoscute, recunoscute sau în proces de afirmare, împletind în mod ingenios dimensiunile teoretică, empirică şi aplicativă.
Format 14,8 x 20,5 cm, 420 p.
Les sciences sociales et leur public. Engagements et distanciations
de MIHAI DINU GHEORGHIU, EDITOR
Actele colocviului cu acest titlu care a avut loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi în septembrie 2011. Publicarea actelor este sprijinită de Agence Universitaire de la Francophonie (Bureau de l’Europe Centrale et Orientale)
Format 14,8×21, 270 p.
Megleno-Românii din Cerna. Repertoriul muzical şi de dans comunitar între practică socială şi politici identitare
de CORINA IOSIF
Interesul pentru grupul dialectal al megleno-românilor, vorbitori ai unui idiom considerat pe cale de dispariţie şi grup etnic purtător al unei culturi ce a pierdut din vigurozitate, a fost încurajat în cadrul unui program numit „al etnologiei de urgenţă”, program iniţiat şi desfăşurat de Muzeul Ţăranului Român la începutul anilor ’90. Studiul integrează dimensiunea etnică a construcţiei comunitare şi istoria comunităţii megleno-române din România, prin intermediul analizei repertoriului de cîntece şi dansuri tradiţionale. Cercetările de teren care au stat la baza prezentului studiu au avut loc în cadrul acestui program.
Format 14,8×21, 250 p., Seria ARHIVA SOCIALA
Migrations dans l’espace européen pendant la crise économique
de ADRIAN NETEDU (ÉD.)
Volum colectiv realizat prin cooperarea dintre un grup de cadre didactice de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice şi Faculté des Sciences Economiques et Sociales de l’Université Lille 1 (Franţa). Tematica emigrării este expusă printr-o serie de studii de mare actualitate: experienţe ale migraţiei în spaţiul european, migraţia medicilor, migraţia şi criza economică, migraţia şi piaţa forţei de muncă etc.
Format 14,8×21, 280 p., Seria ARHIVA SOCIALA
Pentru o sociologie a alcoolismului
de MIHAI DINU GHEORGHIU, EDITOR
Această antologie de studii publicate în reviste internaţionale de prestigiu este destinată să vină în sprijinul celor care studiază o problemă socială importantă, abordată de cele mai multe ori doar din perspectivă medicală sau psihologică.
Format 14,8 x 20,5 cm, 220 p.
Sociologia câmpului de intervenţie profesională. Incluziunea copiilor cu cerinţe educative speciale în învăţământul de masă
de MIHAELA GRASU
Această carte prezintă modul cum se realizează incluziunea copiilor cu CES (cerinţe educative speciale) în învăţământul de masă din municipiul Iaşi, acţiune complexă ce presupune mobilizarea unor actori sociali prinşi în jocul concurenţei şi al colaborării dintre instituţiile de învăţământ, cele medicale şi cele de asistenţă socială. Analiza comparativă a câmpului de intervenţie asupra CES din Iaşi cu cel din Franţa a condus la o serie de propuneri pentru îmbunătăţirea sistemului de protecţie a acestor copii din România.
Format 14,8 x 20,5 cm, 360 p., Seria ANCHETE DE TEREN
Sociologia educaţiei timpurii. Educatoarele grădiniţelor cu orar prelungit, o profesie în schimbare
de OCTAVIA AMARIŢEI
Cartea va acoperi o mare lacună a cercetărilor din ştiinţele sociale, fiind consacrată unei categorii profesionale neglijate, suprasolicitate şi nerecunoscute, în pofida rolului determinant ce-i revine în procesul de socializare primară. Educatoarele din grădiniţele cu orar prelungit au făcut obiectul unui studiu aprofundat, întemeiat pe mărturiile reprezentantelor mai multor generaţii şi pe observaţia participativă a autoarei, a cărei experienţă profesională s-a convertit în mod exemplar într-o analiză sociologică.
Format 14,8 x 20,5 cm, 320 p., Seria ANCHETE DE TEREN