Ultimele aparitii din colectia „Observatorul social”, lansate la Libraria „Orest Tafrali”

 Libraria „Orest Tafrali” a Universitatii „Al.I. Cuza” a gazduit joi, 31 ianuarie, incepand cu ora 18, lansarea ultimelor aparitii din colectia „Observatorul social” a Editurii UAIC, precum si a unui volum bilingv de versuri.

Pe lista ultimelor aparitii din colectia mentionata se afla urmatoarele titluri: „La mobilité des élites. Reconversion et circulation internationale”, „Oameni ai ideilor: perspectiva unui sociolog”, „Fascisti, comunisti si tarani. Sociologia mobilizarilor identitare romanesti (1921-1989)” si „Constructia identitatii intr-o societate totalitara. O cercetare sociologica asupra scriitorilor”.

Primul volum, editat de Mihai Dinu Gheorghiu, reuneste mai multe studii de sociologie a elitelor realizate de autori cunoscuti din Franta, Brazilia, Romania, Maroc, Senegal si Ungaria.

Al doilea titlu, semnat de Lewis Coser, este tradus pentru prima oara in tara de Camelia Craciun si abordeaza pe larg notiunea de „intelectual” si modul in care intelectualii au interactionat cu politicul de-a lungul istoriei.

Al treilea volum, scris de politologul belgian Antoine Roger si tradus in romana de Camelia Runceanu, prezinta dintr-o perspectiva inedita „crizele de identitate” nationala ale romanilor in decursul timpului. Analiza autorului combina observatiile privind dependenta economica a Romaniei la nivel international cu raporturile stabilite pe plan intern intre elitele sociale si taranime.

Ultimul titlu amintit constituie o carte pasionanta (editia a II-a) scrisa de cunoscutul prozator si sociolog Dan Lungu despre conditia scriitorului in perioada comunista.

Cu prilejul lansarilor, au luat cuvantul universitari si personalitati ale vietii culturale iesene, precum Liviu Antonesei, Anton Carpinschi, Andrei Corbea-Hoisie, Mihai Dinu Gheorghiu si Dan Lungu.

Prezentarea acestor aparitii editoriale s-a  incheiat printr-o asociere inedita intre stiintele sociale si poezie, prin lansarea volumului de versuri „Pacatul nelinistii/Le péché de l’inquiétude”, publicat de Daniela Gifu la Editura EIKON din Cluj-Napoca. Acest volum este expresia unui „dor purtat in suflet o vreme-ndelungata”, ce se manifesta atat in cautarea fireasca a implinirii prin iubire, cat si intr-o generala stare de gratie si gratitudine fata de Dumnezeu pentru darul iubirii.